Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola Klecany , okres Praha- východ, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7,
10,
1a,
1b,
1c,
1d,
1e,
1f
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | D | E |
|
102,0 g |
115,0 g |
132,0 g |
55,0 g |
117,0 g |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E |
roštěnec |
650 g
|
700 g
|
800 g
|
550 g
|
650 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sádlo |
50 g
|
70 g
|
80 g
|
Nezadáno
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
Nezadáno
|
90 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
rajčatový protlak |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
Nezadáno
|
50 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
Nezadáno
|
50 g
|
slanina |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
Nezadáno
|
50 g
|
okurky sterilované |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
Nezadáno
|
100 g
|
paprik. lusky steril |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
Nezadáno
|
100 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E |
Sacharidy |
4.1 g
|
5.3 g
|
4.6 g
|
-
|
-
|
Tuky |
16.5 g
|
19.3 g
|
22.1 g
|
-
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.9 g
|
17.9 g
|
19.9 g
|
0.5 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.5 g
|
0.7 g
|
0.9 g
|
-
|
-
|
Vápník |
13 mg
|
15 mg
|
17 mg
|
-
|
-
|
Železo |
2.37 mg
|
2.68 mg
|
3.01 mg
|
-
|
-
|
Vitamín A |
24 µg
|
29 µg
|
34 µg
|
-
|
-
|
Vitamín B1 |
0.06 mg
|
0.078 mg
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín C |
4.3 mg
|
5 mg
|
5.7 mg
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
979 kJ
|
1138 kJ
|
1301 kJ
|
-
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Roštěnec omyjeme, nakrájíme, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, obalíme v prosáté mouce a opečeme na sádle. Polovinu cibule nakrájíme, smažíme dorůžova na tuku po roštěnkách, přidáme papriku, opečené roštěnky, podlijeme a udusíme. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme zbylou moukou, osmažíem, zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, provaříme a přecedíme. Slaninu drobně nakrájíme, rozškvaříme a osmažíme na ní dorůžova plátky cibule. Při podávání roštěnku přelijeme šťávou, posypeme osmaženou cibulí se slaninou a ozdobíme kouskem okurky a kapie.