Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola Škrdlovice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
slanina |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
klobásy |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
sádlo |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
70 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
2.8 g
|
3.6 g
|
4.5 g
|
-
|
Tuky |
13 g
|
15 g
|
17.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
16.9 g
|
19.1 g
|
21.2 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.4 g
|
0.5 g
|
0.6 g
|
-
|
Vápník |
9 mg
|
10 mg
|
11 mg
|
-
|
Železo |
2.6 mg
|
2.93 mg
|
3.26 mg
|
-
|
Vitamín A |
6 µg
|
6 µg
|
7 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.07 mg
|
0.089 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.3 mg
|
0.3 mg
|
0.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
841 kJ
|
975 kJ
|
1105 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Z omytého masa nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Do středu plátků rozložíme plátky slaniny, díl klobásy, zaabalíme a azávitky spíchneme párátkem. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova, přidáme závitky, opečeme je, podlijeme vodou a udusíme. Měkké závitky vyjmeme a odstraníme párátka. Sťávu vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme.