Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola Škrdlovice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
9
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí přední b.k. |
350 g
|
400 g
|
450 g
|
450 g
|
vepřová plec b.k. |
350 g
|
400 g
|
450 g
|
450 g
|
veka |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
mléko |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
vejce |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
mouka hladká |
15 g
|
20 g
|
25 g
|
25 g
|
olej |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
máslo |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
30 g
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
6.4 g
|
8 g
|
9.7 g
|
-
|
Tuky |
15.3 g
|
17.8 g
|
20.4 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
13.1 g
|
15.1 g
|
17.1 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.8 g
|
1 g
|
1.2 g
|
-
|
Vápník |
26 mg
|
31 mg
|
37 mg
|
-
|
Železo |
2.29 mg
|
2.64 mg
|
2.99 mg
|
-
|
Vitamín A |
49 µg
|
59 µg
|
70 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.246 mg
|
0.284 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
929 kJ
|
1088 kJ
|
10251 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso umeleme zároveň s vekou namočenou v mléce. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a dobře promícháme. Rozválíme obdélník, zabalíme dovnitř uvařená, oloupaná vejce a dáme na pomaštěný pekáč upéci. Podle potřeby podlijeme vodu a povrch masa poléváme šťávou. Upečené maso nakrájíme na porce, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, provaříme a přecedíme. Nakonec zlepšíme syrovým máslem.