Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Babice nad Svitavou
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1.5 l
|
1.65 l
|
1.9 l
|
1.9 l
|
cocka |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
350 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
mouka hladka |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
-
|
-
|
-
|
-
|
Tuky |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vápník |
-
|
-
|
-
|
-
|
Železo |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín A |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín B1 |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
-
|
586 kJ
|
-
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opečeme po obou stranách na části sádla a vyjmeme. Do tuku po opékání masa přidáme zbylé sádlo, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme, přidáme opečené maso, podlijeme a udusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zapřášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Do šťávy přidáme na kostičky nakrájenou, rozškvařenou slaninu a společně krátce povaříme.