Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Přáslavice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7,
9,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
voda |
2000 g
|
2200 g
|
2500 g
|
hovězí maso přední |
120 g
|
130 g
|
140 g
|
vepřová plec |
50 g
|
70 g
|
90 g
|
řepa červená |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
zelenina |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
zelí bílé |
120 g
|
130 g
|
140 g
|
rajčata |
60 g
|
35 g
|
70 g
|
slanina |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
smetana |
150 g
|
200 g
|
250 g
|
ocet |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
nové koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
bobkový list |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté hovězí a vepřové maso zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, oloupanou a rozkrájenou cibuli a zvolna vaříme. Vepřové maso vyjmeme dříve, aby se nerozvařilo. Po uvaření hovězího masa vývar přecedíme, přidáme očištěnou, omytou, na hrubší nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, na menší kousky nakrájená rajčata, mouhou být i zmrazená, a krátce povaříme. Slaninu nakrájíme na kostičky, mírně rozškvaříme, zpěníme na ni lehce papriku a pčidáme do polévky. Prosátou mouku rozšleháme se smetanou, za stálého míchání vlijeme do polévky a vaříme nejméně půl hodiny. Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, na kostičky nakrájené hovězí maso, vepřové maso a polévku dochutíme.