Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
sádlo |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
vepřová plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
žampióny |
200 g
|
250 g
|
300 g
|
300 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
3.4 g
|
4.3 g
|
5.3 g
|
-
|
Tuky |
21.5 g
|
24.4 g
|
27.4 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
11.3 g
|
12.7 g
|
14.1 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.5 g
|
0.7 g
|
0.8 g
|
-
|
Vápník |
21 mg
|
24 mg
|
27 mg
|
-
|
Železo |
2.45 mg
|
2.77 mg
|
3.1 mg
|
-
|
Vitamín A |
16 µg
|
20 µg
|
24 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.476 mg
|
0.597 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
1.4 mg
|
1.6 mg
|
1.9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1084 kJ
|
1243 kJ
|
1397 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme omyté maso, kmín, osolíme, podlijeme a udusíme. Čerstvé žampióny očistíme, nakrájíme a podusíme na sádle. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme, rozšleháme, dobře provaříme, přecedíme a přidáme udušené houby.