Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
10
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
slanina |
20 g
|
30 g
|
40 g
|
40 g
|
tuk |
70 g
|
80 g
|
100 g
|
100 g
|
rajčatový protlak |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
30 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
rajčata |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
papriky |
180 g
|
200 g
|
220 g
|
220 g
|
okurky sterilované |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
4.3 g
|
5.4 g
|
6.4 g
|
-
|
Tuky |
11.8 g
|
13.9 g
|
16.8 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.8 g
|
17.8 g
|
19.8 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.7 g
|
0.8 g
|
1 g
|
-
|
Vápník |
10 mg
|
12 mg
|
13 mg
|
-
|
Železo |
2.59 mg
|
2.92 mg
|
3.26 mg
|
-
|
Vitamín A |
43 µg
|
50 µg
|
59 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.067 mg
|
0.85 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
13.9 mg
|
15.6 mg
|
17.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
803 kJ
|
941 kJ
|
1108 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Cibuli nakrájíme na plátky, zpěníme na 2/3 tuku a v tomto základu krátce opečeme maso. Pak přidáme papriku, rajčatový protlak, maso podlijeme vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme, naporcujeme š´távu vydusíme na tuk, zparášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, osmažíme na zbylém tuku, přidáme do š´távy a krátce povaříme.