Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
2.5 l
|
2.5 l
|
3 l
|
3 l
|
caj |
3 g
|
3 g
|
3 g
|
3 g
|
cukr krupice |
80 g
|
80 g
|
100 g
|
100 g
|
sirup |
100 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
-
|
-
|
-
|
-
|
Tuky |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vápník |
-
|
-
|
-
|
-
|
Železo |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín A |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín B1 |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
-
|
234 kJ
|
-
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Připravíme kvásek (viz 901). Vykynutý kvásek nalijem do prosáté mouky, přidáme změklý tuk, sůlk, cukr, vejce a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Dobře vypracujem, po vykynutí rozválíme obdělníky, dáme na vymazané plechy, posypeme oymtýmí, oloupanými, nastrouhanými jablky, cukrem, se skořicí, přikryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře spojíme. Potřeme oslazenou vodou, necháme vykynout a upečeme. Po upečení nakrájíme na řezy a pocukrujeme.
Jako hlavní pokrm podáváme v I. skupině 3 porce první skupiny, ve II. skupině 4 porce první skupiny, ve II. skupině 5 porcí první skupiny.