Receptura převzata z:
Mateřská škola Šebetov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
rýže |
600 g
|
700 g
|
800 g
|
800 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
90 g
|
100 g
|
110 g
|
110 g
|
sádlo |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
vepřová plec |
600 g
|
700 g
|
800 g
|
800 g
|
hrášek sterilovaný |
150 g
|
180 g
|
210 g
|
210 g
|
květák |
240 g
|
280 g
|
320 g
|
320 g
|
mrkev |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
48.8 g
|
57 g
|
65.1 g
|
-
|
Tuky |
23.6 g
|
27.5 g
|
31.5 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
8.5 g
|
9.9 g
|
11.3 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
4.8 g
|
5.6 g
|
6.4 g
|
-
|
Vápník |
38 mg
|
44 mg
|
51 mg
|
-
|
Železo |
2.55 mg
|
2.99 mg
|
3.42 mg
|
-
|
Vitamín A |
61 µg
|
73 µg
|
86 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.41 mg
|
0.547 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
6.4 mg
|
7.5 mg
|
8.6 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1941 kJ
|
2268 kJ
|
2600 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Na části sádla zpěníme poloviční množství nadrobno nakrájené cibule, přidáme oymté na kostky nakrájené maso, podlijeme vodou, osolíme a udusíme. Zbylou nakrájenou cibuli zpěníme na druhé povině sádla, přidáme přebranou dobře propláchnutou a spařenou rýži, osolíme, podlijeme a udusíme. Na rýži dáváme 1 1/2 krát více vody, než je rýže. Mrkev a květák očistíme, omyjeme, mrkev nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky a přidáme dusit k rýži. Udušenou rýži smícháme s měkkým masem a hráškem