Receptura převzata z:
Mateřská škola Bruntál, Komenského 7
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3,
7,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
telecí plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
rohlík |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř mletý |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hrubá |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
strouhanka |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
tuk |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
zelenina |
90 g
|
100 g
|
110 g
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
divoké koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
citróny |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
smetana 12% |
200 g
|
250 g
|
300 g
|
mléko |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
17.3 g
|
20.4 g
|
23.5 g
|
Tuky |
11.6 g
|
13.4 g
|
15.3 g
|
Bílkoviny živočišné |
15.5 g
|
17.9 g
|
20.2 g
|
Bílkoviny rostlinné |
2.1 g
|
2.4 g
|
2.8 g
|
Vápník |
67 mg
|
81 mg
|
94 mg
|
Železo |
1.88 mg
|
2.16 mg
|
2.44 mg
|
Vitamín A |
80 µg
|
96 µg
|
113 µg
|
Vitamín B1 |
0.133 mg
|
0.175 mg
|
-
|
Vitamín C |
2 mg
|
2.3 mg
|
2.5 mg
|
Energetická hodnota |
1016 kJ
|
1184 kJ
|
1351 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso umeleme s namočenou a vymačkanoužemlí. Směs osolíme, okořeníme, přidáme hrubou mouku strouhanku, vejce a promícháme. Tvarujeme menší šíšky, které opečeme na tuku dorůžova. na tuk přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a osmažíme dorůžova. Zasypeme hladkou moukou, mírně osmahneme, přidáme koření, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Během varu přidáme citrónou šťávu, zjemníme smetanou a mlékem, dochutíme, krátce povaříme a přecedíme.