Receptura převzata z:
Mateřská škola Šebetov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
vepřová plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
veka |
120 g
|
150 g
|
180 g
|
mléko |
120 g
|
150 g
|
180 g
|
vejce |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
strouhanka |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
muškátový květ |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
10.3 g
|
13.1 g
|
15.8 g
|
Tuky |
19.8 g
|
22.8 g
|
25.8 g
|
Bílkoviny živočišné |
11.1 g
|
2.8 g
|
14.4 g
|
Bílkoviny rostlinné |
1.4 g
|
1.7 g
|
2.1 g
|
Vápník |
34 mg
|
41 mg
|
49 mg
|
Železo |
2.22 mg
|
2.55 mg
|
2.89 mg
|
Vitamín A |
43 µg
|
50 µg
|
58 µg
|
Vitamín B1 |
0.441 mg
|
0.573 mg
|
-
|
Vitamín C |
0.1 mg
|
0.1 mg
|
0.2 mg
|
Energetická hodnota |
1139 kJ
|
1335 kJ
|
1527 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Na části tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Omyté maso umeleme, přidáme na cibuli, opečeme, osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme. Veku nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, uemeleme, smícháme s masem, přidáme žloutky, muškátový květ, omytou, nadrobno nakrájenou zelenou pažitku a zkypříme sněhem z bílků. Dáme na vymaštěné, strouhankou posypené pekáče a upečeme dorůžova.