Receptura převzata z:
Mateřská škola Šebetov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
švestky |
1000 g
|
1200 g
|
1500 g
|
1500 g
|
mouka polohrubá |
660 g
|
770 g
|
990 g
|
990 g
|
vejce |
60 g
|
70 g
|
90 g
|
90 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mléko |
240 g
|
280 g
|
360 g
|
360 g
|
droždí |
10 g
|
12 g
|
15 g
|
15 g
|
tvaroh tvrdý |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
cukr |
150 g
|
180 g
|
200 g
|
200 g
|
máslo |
160 g
|
190 g
|
220 g
|
220 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
74.7 g
|
97.7 g
|
114.7 g
|
-
|
Tuky |
14.9 g
|
17.7 g
|
20.8 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
12.2 g
|
15.2 g
|
18.3 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
6.5 g
|
7.7 g
|
9.8 g
|
-
|
Vápník |
123 mg
|
149 mg
|
184 mg
|
-
|
Železo |
1.24 mg
|
1.48 mg
|
1.86 mg
|
-
|
Vitamín A |
91 µg
|
108 µg
|
129 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.122 mg
|
0.183 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
2.2 mg
|
2.6 mg
|
3.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
2230 kJ
|
2648 kJ
|
3247 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
mouku prosijeme, přidáme sůl, vejce, rozdrobené droždí a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracujeme, necháme vykynout, rozválíme, nakrájíme na kousky, zabalíme do každého ovoce (švestky nebo jiné ovoce), znovu necháme vykynout a uvaříme v osolené vodě. Uvařené knedlíky propícháme a na talíři sypeme strouhaným tvarohem, prosátým cukrem a mastíme rozehřátým máslem. Čerstvé ovoce důkladně omyjeme, kompotované necháme odkapat a zmrazené používáme ve zmrazeném stvavu.