Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sádlo |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
slanina |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
2.6 g
|
3.4 g
|
4.2 g
|
-
|
Tuky |
12.8 g
|
15.1 g
|
17.4 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.8 g
|
17.8 g
|
19.8 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.3 g
|
0.5 g
|
0.6 g
|
-
|
Vápník |
7 mg
|
9 mg
|
10 mg
|
-
|
Železo |
2.41 mg
|
2.72 mg
|
3.03 mg
|
-
|
Vitamín A |
5 µg
|
6 µg
|
7 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.056 mg
|
0.071 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.2 mg
|
0.3 mg
|
0.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
812 kJ
|
950 kJ
|
1087 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opečeme po obou stranách na části sádla a vyjmeme. Do tuku po opékání masa přidáme zbylé sádlo, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme, přidáme opečené maso, podlijeme a udusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zapřášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Do šťávy přidáme na kostičky nakrájenou, rozškvařenou slaninu a společně krátce povaříme.